Vsiljene poročne tradicije

BELA POROČNA OBLEKA

V preteklosti so ženske na poroki nosile barvna oblačila, ker so bile barve dejansko simboličnega, kulturnega in verskega pomena. Ena prvih znanih ženskih osebnosti, ki je na svoji poroki nosila belo poročno obleko, je bila škotska kraljica Mary, ko se je poročila s francoskim kraljem Francoisom II., vendar takrat bela ni bila zapovedana barva poročne obleke, temveč bolj osebna odločitev.

Bela poročna obleka je postala popularna šele leta 1840 s poroko angleške kraljice Viktorije in Alberta Saškega.Kasneje se je bele barve navzel pridih nedolžnosti in so jo neveste zelo rade izbirale za barvo svoje obleke. Danes se je mišljenje poenostavilo in podpira, da je bela prava barva poročne obleke in iz tega se je razvilo tudi izročilo, da je na poroki le nevesta lahko oblečena v belo.

VSILJENE POROČNE TRADICIJE

Od zaroke do poroke, ta svečan dogodek in priprave nanj spremljajo tako imenovane vsiljene tradicije. Diamantni zaročni prstan, izmenjava poročnih prstanov in bela poročna obleka. Ste se kdaj vprašali odkod izvirajo te navade, ki so nam danes tako domače?

Vpliv medijev je danes zelo pomemben na področju izobrazbe in vzgoje, imajo pa tudi izreden vpliv na oblikovanje prepričanj in mnenj. Njihov vpliv je tako močan, da lahko določeno idejo razvije in nam jo vtisne v podzavest kot del naše preteklosti, da jo resnično sprejmemo kot nekaj samoumevnega, kar spada v naše okolje in kulturo. Na področju porok so najbolj izrazite vsiljene tradicije diamantni zaročni prstan, izmenjava poročnih prstanov in bela poročna obleka.

 

IZMENJAVA POROČNIH PRSTANOV IN DIAMANTNI ZAROČNI PRSTAN

Podobno se je zgodilo s fenomenom poročnih prstanov, ki ga je prvotno dal le mož ženi na poročnem obredu, kot znak, da je že oddana. Šele kasneje se je razvila navada, da je moški žensko že ob zaroki obdaril z zaročnim prstanom. Prvotno so bili le-ti preprosti, nato pa so se razvili do slovitih diamantnih zaročnih prstanov. V Združenih Državah Amerike velja nenapisano pravilo, da je edini pravi zaročni prstan tak z diamantom, ki s svojo čistostjo, karatom in rezom pove, koliko zaročenec ceni ljubezen svoje bodoče neveste.

Poleg tega, se je razvila tudi navada, da si nevesta in ženin na poročnem obredu izmenjata poročne prstane, čeprav to ni bila prvotna navada, danes pa se to sprejema kot nekaj samoumevnega.

Avtor:Urška P. Ažman
Vir slik: Mišič & Pretnar Fotografija

a1

2016-04-08T17:35:16+02:00

Copyrighted Image