ETIKETA VEDENJA, KI SODI NA ZMENEK

Če ste mislili, da je bonton ali etiketa vedenja v družbi, zastarela zadeva, ste se pošteno zmotili. Čeprav bonton ali etiketa vedenja ni več samostojni učni predmet na šolskem urniku, je lepo vedenje še vedno osnova zasebne in poslovne komunikacije. Etiketa vedenja se ves čas spreminja in prilagaja času v katerem živimo. Naši starši se tako pri spoznavanju bontona niso učili o sprejemljivosti uporabe mobilnega telefona v družbi, danes pa je to ena najpogosteje kršenih etiket vedenja.

In veste kaj? Na priložnosti za zmenek ni nič drugače … punce si želimo, da bi z nami ravnali, kot z damo in ne kot s prijateljem iz kluba golih pesti!

Pravzaprav so osnove etikete vedenja na zmenku povsem preproste. Vsebujejo smernice kulture govora, splošne uvidevnosti in uglajnosti, urejen videz in kontroliranje čustvenih izbruhov (izjema je zaroka, pri kateri dami, ki jo je njen partner pravkar zaprosil, dovoljujemo kakršenkoli čustveni izliv).

 • Še vedno velja, da moški ženski odpre in pridrži vrata restavracije, ni pa potrebe, da bi moški parkiral in se v diru pognal iz avtomobila na drugo stran, da bi svoji dami odprl vrata avtomobila in ji pomagal izstopiti. To seveda lahko stori, ni pa nujno, dama lahko izstopi iz avtomobila tudi sama.
 • Čevlji in oblačila morajo biti vedno čisti in vzdrževani.
 • Moški nikoli ne nosi ženski njene torbice, se pa spodobi, da ji jo pridrži, ko ji pomaga sleči plašč, ki ga nato odda v garderobo ali obesi na za to namenjeno mesto.
 • Dišave se vedno uporabljajo v zmernih količinah. Velja prepričanje, da zvečer ali ob prihodu v restavracijo ne bi smeli več vonjati svoje dišave.
 • V kolikor hodita skupaj in srečata osebo, ki jo pozna le eden od vaju in jo spoštljivo pozdravi, je vljudno, da jo pozdravi tudi drugi v enakem spoštljivem tonu.
 • Moški se ženske nikoli ne dotika brez njenega dovoljenja. To velja za vse vrste dotikov, tudi za držanje rok in objemanje. Sprejemljivi so izključno dotiki rok, če ji pomaga vstopiti ali izstopiti iz avtomobila.
 • Če bosta na zmenku obiskala koncert, predstavo ali si ogledala film, si zapomnita, da se do svojega sedeža vedno prebijeta obrnjena proti že sedečim gostom. Moški vedno vodi damo do njunih sedežev.
 • V ženski družbi, moški lahko kadi izključno z njenim dovoljenjem.
 • Kdor vstopa v prostor, vedno prvi pozdravi.
 • Ženska vedno hodi na moški desni strani. Edina izjema so moški vojaki, če nosijo uniformo. Takrat ženska stopi na njihovo levo stran, ker morajo biti vedno pripravljeni salutirati.
 • 6 tem, ki se jima na prvih nekaj zmenkih izognita:  vajine finance, družinske razprtije, vera, politika, zdravstvene težave in pretekle ljubezenske prigode.

 • MOBILNI TELEFON? Nikoli ne položite mobilnega telefona na mizo med zmenkom ali poslovnim sestankom. To bi partnerju, stranki ali dami na drugi strani mize povedalo, da je nekaj bolj pomembnega od njega/nje za mizo. Nič ni slabšega in bolj nevljudnega od tega, da med pogovorom z nekom, ki ga imate poleg sebe, sprejmete telefonski klic ali odgovarjate na sporočila in e-maile. V kolikor pričakujete pomemben klic (pomemben poslovni partner iz tujine, bolan družinski član, ki bo morda potreboval pomoč,…), to naznanite že na začetku in se opravičite vnaprej, v kolikor bi se to zgodilo. Klic sprejmete in se za trenutek klica, ki naj bo čim krajši, odmaknite na samo.
 • Na zmenku ne uporabljajte mobilnega telefona in ne slikajte hrane. V kolikor je ambient ali postreženi krožnik zares zanimiv, se vedno lahko vrnete ob drugi priložnosti in naredite svojo foto zgodbo.
 • Nikakor na prvih nekaj zmenkih ne slikajte selfijev. Če se zmenek obnese, bo priložnosti za to še dovolj.
 • KDO PLAČA? Če povabilo na zmenek vsebuje besede: ˝Povabim te na…˝, pomeni, da plača tisti, ki vabi. Če gre za dogovor v smislu: ˝Greva v restavracijo …˝, lahko plačata vsak zase. Seveda noben moški, ki da nekaj nase ne bo niti v sanjah dovolil, da bi dama plačala račun za večerjo, vendar ga lahko, če je večer njena ideja.

Nobena ženska danes ne pričakuje od moškega, da bo svoj plašč pogrnil čez mlakužo na cesti, da jo bo lahko prečkala. Želimo pa si uglajenega moškega, ki s svojim vedenjem zna pokazati, da ceni trenutke, ki jih preživi z nami.

2020-12-11T02:19:33+02:00

Copyrighted Image